مشخصات پیچ های معمولی
پیچ های معمولی از نوع فولاد نرمه یا کربن کم هستند. ویژگی این پیچ ها را می توان به صورت زیر بیان نمود:
کل ظرفیت این پیچ ها به واسطه مقاومت برشی یا کششی در سرتاسر قطر تأمین می گردد. این پیچ نسبتأ کم مقاوم بوده و از آنها تحت بارهای کم و استاتیکی در مواردی همچون سازه های سبک، اعضای درجه دوم سازه ها مانند لاپه ها و میل مهارها، خرپاهای کوچک و وسیله کمک مونتاژ در اتصالات استفاده می شود.
پیچ های معمولی در استاندارد ASTM پیچ های A307 نامیده می شوند. مصالح این پیچ ها از نوع فولاد نرم یا کم کربن بوده و حداقل تنش گسیختگی آنها در حدود 60KSI معادل 4200kg/cm2 است.
پیچ های 3.6، 4.6 ، 4.8 ، 5.6، در استاندارد DIN آلمان جزو پیچ های معمولی محسوب می شوند.
پیچ های معمولی از قطر 12mm تا 36mm در بازار یافت می شوند.
احتمال دارد این پیچ ها بر اثر نیروهایی مانند نوسان و ضربه از یکدیگر جدا شوند، بنابراین لازم است برای جلوگیری از این اتفاق، تجهیزاتی مانند واشر فلزی، ورق های شیاردار و یا خار خم شده در پشت مهره استفاده کرد.
پیچ های پر مقاومت
این پیچ ها همان طور که از نامشان مشخص است دارای مقاومت بالایی بوده و از محبوبیت بالایی نیز برخوردارند. این پیچ ها از فولاد با کیفیت و با کربن متوسط تولید شده که با استفاده از حرارت دهی مقاوم می شوند. ویژگی این پیچ ها را می توان به صورت تیتروار زیر بیان نمود.
کل ظرفیت این پیچ ها مجموع دو مورد است: مقاومت برشی در سرتاسر قطر پیچ و اصطکاک ایجاد شده بین مهره و سطوح فلزی متصل شده.
برای بدست آوردن ظرفیت اصطکاکی، این پیچ ها باید به میزان 70 درصد مقاومت کششی نهایی فولاد پیچ ها، پیش تنیده شوند.
انواع پیچ های پر مقاومت در استاندارد
پیچ های A325 A449 با تنش تسلیم حدود 5600kg/cm2 تا 6300kg/cm2 که از فولاد با کربن متوسط و عملیات حرارتی تهیه می شوند.
پیچ های A490 با تنش تسلیم حدود 8000kg/cm2 تا 9000kg/cm2 که از فولاد آلیاژی و با عملیات حرارتی تهیه می شوند.
در استاندارد DIN پیچ های 8.8 به عنوان پیچ های پر مقاومت و پیچ های 10.9 و 12.9 به عنوان قطرهای 20mm و 22 بیشتر در کارهای ساختمانی دیده می شود.
پیچ های پر مقاومت تحت بارهای متناوب و بزرگ استقامت دارند.
امروزه استفاده از اسکلت پیچ و مهره ای در سازه های جدید کم نیست. در گذشته استفاده از سازه های پیچ و مهره ای تنها محدود به سوله ها و مجتمع های صنعتی و همچنین در صنایع نفت و گاز بود ولی امروزه شاهد استفاده گسترده از این سازه ها در ساختمانهای اداری، مسکونی و تجاری نیز هستیم. این سازه ها به علت سرعت بالای نصب و بی نیاز بودن از عملیات دشوار جوشکاری، بسیار مورد توجه قرار گرفته اند. در ادامه به بررسی مزایا و معایب اسکلت پیچ و مهره ای خواهیم پرداخت.