جزییات خبر

مسائل مربوط به اجرای سازه های فلزی در پروژه های ساختمانی و صنعتی(بخش اول)

سوران سوله

سازه های فولادی بخش قابل توجهی از ساختمانهای در حال احداث را تشکیل می دهند و متاسفانه هنوز علیرغم عنایت به زلزله خیزی از یک سو و افزایش بی رویه متریال فلزی از طرف دیگر، اشکالات اجرایی زیادی در آنها دیده می شود. بکارگیری اصول صحیح اجرایی میتواند کارایی سازه را به خصوص در برابر بارهای فوق العاده زلزله افزایش دهد. این نکته حائز اهمیت می باشد که اجرای بی نقص یک سازه فلزی نیازمند رعایت عوامل بسیاری است که هر کدام نقش موثری در روند اجرا ایفا می کنند. انتخاب نوع اتصال با توجه به کاربری و شرایط سازه، بسیار اثرگذار است گاهی  با یک انتخاب درست هزینه ها و نتیجه کار بسیار بهبود می یابد و بالعکس   یک تصمیم   نادرست در روند  اجرا  می تواند خسارات جبران ناپذیری تحمیل نماید. اتصالات جوشی پیشینه قدیمی تری نسبت به اتصالات پیچی دارند و از نظر اجرایی نیازمند دقت و مهارت بیشتری می باشند.  

سازه های فولادی به سه دسته تقسیم میشوند: 

سازه های قاب بندی شده: مجموعه ای از اعضای محوری که خمشی یا محوری خمشی اند . 
سازه های پوسته ای: منابع نگهداری مایعات و گازها که نیروی محوری حاکم است. 
سازه های معلق: که در آن نیروی کششی حاکم است . 
منظور از سازه های فولادی در عمران معمولاً سازه های قاب بندی شده است. نقش قاب در ساختمان انتقال بارهای مرده و بار زنده و زلزله و بار برف از سازه به پی می باشد و پایداری کلی سازه را حفظ می کند. برای ساخت سازه های ساختمانی بیشتر از پروفیل های نورد شده استفاده می شود اگر ابعاد طراحی شده مقادیر زیادی باشد میتوان با استفاده از ورق های موجود در بازار پروفیل مربوطه را تهیه کرد. اگر بخواهیم به  مزایای این سازه اشاره کنیم می توانیم موارد ذیل را نام ببریم:

کاهش حجم فونداسیون، کاهش قابل ملاحظه وزن ساختمان، بالا بردن چشم گیر سرعت پیشرفت پروژه، امکان بازرسی و تست های غیر مخرب در کلیه مراحل انجام عملیات، بالا بردن میزان سطح زیربنا مناسب برای ساخت سازه های طویل، امکان اصلاح و رفع عیب در هر مرحله بدون تخریب و از بین بردن مصالح، امکان انجام عملیات در شرایط مطلوب کارخانه و در نتیجه کیفیت و دقت بالا و مطلوب، دوام و استحکام فولاد بسیار بالاست و برای مدت زمان طولانی میتوان از آن استفاده نموده و بهره برداری کرد. 

ساخت و اجرای اسکلت فلزی آسان است و وزن آن در مقایسه با اسکلت بتنی کمتر است، از این رو وزن ساختمان کاهش پیدا می کند، فلز از خواص یکنواخت برخورداراست زیرا تحت نظارت دقیق تولید می شود این متریال به دلیل موادی  که در تولید آن بکار رفته همگن است، ساختمانهایی که با این سازه ساخته می شوند در برابر عوامل مختلف نظیر انفجار بسیار مقاوم است. 

قابلیت شکل پذیری از ویژگیهای بارز مصالح فلزی است که باعث شده در برابر تنش، ضربه و نیروی دینامیکی از آستانه تحمل بالایی برخوردار باشند. سرعت اجرای قطعات فلزی بالاست و در مدت زمان کمتری نسبت به قطعات بتنی نصب می شوند.